Socratisch Café Culemborg

SOCRATISCH GESPREK OVER DEMOCRATIE

Datum en tijd: vrijdag 17 januari 2025, 15.00 – 18.00 uur

Locatie: bibliotheek Culemborg

Gespreksleiding: Frans Weeber

Kosten: € 10,00, studenten en scholieren € 5,00

Aanmelden verplicht. Stuur een mail naar fransweeber@gmail.com

Democratie is een van de meest gekoesterde en besproken vormen van bestuur, maar wat betekent het werkelijk? Letterlijk vertaald uit het Grieks betekent democratie “heerschappij van het volk”. Het idee dat burgers inspraak hebben in de beslissingen die hun leven beïnvloeden, klinkt ideaal, maar roept ook vragen op. Hoe kunnen miljoenen stemmen daadwerkelijk invloed hebben in een complexe samenleving? Is democratie slechts een kwestie van verkiezingen, of gaat het om een veel diepere betrokkenheid bij besluitvorming en gemeenschapsvorming?

In een democratie streven we naar vrijheid en gelijkheid, maar vaak lijken die waarden met elkaar in conflict te komen. De vrijheid om je mening te uiten kan botsen met de behoefte aan eenheid. Gelijkheid in kansen en rechten roept vragen op over verschillen in macht, invloed en rijkdom.

Daarnaast zijn er uitdagingen. Hoe voorkomen we dat democratie wordt gemanipuleerd door populisme, desinformatie of machtige elites? Hoe garanderen we dat minderheden worden gehoord in een systeem dat vaak door de meerderheid wordt bepaald?

Deze vragen nodigen uit tot reflectie en discussie. Laten we samen onderzoeken: wat maakt een democratie sterk? Hoe kunnen we als burgers bijdragen aan een democratische samenleving die recht doet aan haar idealen?

Socrates had kritiek op democratie omdat hij twijfelde aan het vermogen van de gemiddelde burger om wijze en geïnformeerde beslissingen te nemen. Zijn bezwaren waren gebaseerd op een filosofische analyse van menselijke natuur en kennis. Hij geloofde dat democratie, zoals die in het oude Athene bestond, kwetsbaar was voor misbruik en onkunde. Hoe zit dat in onze tijd?