Opleiding Familieopstellingen, april 2017

Penguins-800x448

Tijdens deze opleiding leer je de basisprincipes van familieopstellingen en systemisch werken.  Kosten: € 695,00, inclusief verblijf.

Na deze opleiding ben je in staat om de principes in je eigen werk toe te passen.Als je van plan bent om te gaan werken als zelfstandig facilitator dan is deze basisopleiding daarop een voorbereiding. Gedurende deze week krijg je alle ruimte om eigen vragen in te brengen en te werken aan je eigen proces. Deze leeropstellingen dienen als studiemateriaal tijdens de analysegesprekken na elke opstelling. Daarnaast zijn er theorieblokken aan de hand van een aantal thema’s. De opleiding wordt gegeven in centrum Savita in Sauerland. Kosten € 695,- (inclusief verblijf, maaltijden, workshops en cursusmateriaal, exclusief twee studieboeken en de terugkomdagen). Docent Yvonne Weeber. We verblijven en centrum Savita in Sauerland (3 uur rijden van Utrecht). Savita is een oase van rust middenin de bossen. Voor iedereen is een eenpersoonskamer met eigen sanitair (toilet, wastafel en douche) en balkon of terras beschikbaar.Voorafgaand aan de opleiding krijg je een reader toegestuurd. Het is de bedoeling dat je die vooraf doorleest, zodat je beschikt over enige basiskennis. Als je nog nooit aan een familieopstelling heb deelgenomen kom dan tenminste één keer naar een van mijn opstellingendagen om als representant mee te doen.

Wat kun je van deze opleiding verwachten?
Als deelnemer breng je een aantal vragen in waarmee we in een leeropstelling aan de slag gaan. Daardoor verhelder je een aantal van je eigen familieverstrikkingen en kun je werken aan het oplossen daarvan. Om anderen als facilitator te kunnen helpen, moet je het opstellingenwerk aan den lijve hebben ervaren.

Tijdens de theorieblokken krijg je inzicht in de dynamiek van families en hoe deze op persoonlijk niveau doorwerken. Aan de orde komen:
– het persoonlijk geweten
– het familie geweten
– systemisch denken en waarnemen
– intuitief waarnemen
– verstrikkingen: uitgestoten familieleden, de vergeten doden, dwingende familiepatronen, verstoring van de dynamiek van geven en nemen, verstoring van de natuurlijk hiërarchie, abortus, slachtoffer/dader
– de kunst van het representeren
– de grondhouding van de facilitator
– innerlijke bewegingen
– verlossende uitspraken

Elke dag werken we aan een bepaald thema. Je kunt tijdens de leeropstellingen vragen inbrengen. Soms zullen we een opstelling onderbreken om uitleg te geven. Na iedere opstelling volgt een analysegesprek, waarin we kijken naar de verstrikking, wat de opstelling aan het licht heeft gebracht en hoe de representanten daaraan hebben bijgedragen, welke interventies de balans in het systeem hebben hersteld.
In de theorieles gaan we in op hetzelfde thema en behandelen daarvan een aantal aspecten op basis van de inzichten van Bert Hellinger. Het boek ‘De wijsheid is voortdurend onderweg’ is daarbij een belangrijke leidraad. Omgekeerd komt de theorie in de analysegesprekken na de leeropstellingen steeds weer terug, zodat je je deze al doende eigen maakt.

Dag 1:
Na de kennismaking doen we een aantal kleine opstellingen om een aantal principes van het opstellingenwerk te verduidelijken.
Daarna hebben we een analysegesprek om te leren van de aspecten die tijdens de opstellingen aan de orde kwamen.
In de eerste theorieles heb je de gelegenheid om vragen te stellen over de inhoud van de reader die je vooraf hebt ontvangen.

Dag 2
Thema: de rol van de vader en de invloed van de familielijn aan vaderskant.
Onderwerpen binnen het thema: afwezigheid, incest, mishandeling en macht.

Dag 3
Thema: de rol van de moeder en de familielijn aan moeders kant.
Onderwerpen binnen het thema: afwijzing, de uitreiking naar de moeder, sterven in het kraambed, zorgen voor de moeder.

Dag 4
Thema: broers en zussen.
Onderwerpen binnen het thema: overleden broers en/of zussen, rolwisseling tussen kinderen en ouders, het zwarte schaap.

Dag 5, 6, en 7
Thema: vragen die de deelnemers inbrengen.
We doen veel opstelllingen waarbij steeds een van de deelnemers optreedt als facilitator. We besteden veel aandacht aan de manier waarop je als facilitator werkt: de fenomenologische benadering, het wetende veld, het lege midden, belemmerende oordelen, de wil om te helpen uitschakelen.

De opleiding omvat twee terugkomdagen (waarschijnlijk in september en december), waarop je representeert en assisteert bij een van de opstellingen. Na afloop van de opstellingen is er een feedback gesprek. In die periode is het belangrijk dat je bij twee andere facilitators als representant deelneemt aan een opstellingendag.

Aan het einde van de tweede terugkomdag ontvang je een certificaat. Dit certificaat geeft je toegang tot de vervolgopleiding ‘Zelfstandig werkend facilitator’. De kosten van de twee terugkomdagen bedraagt € 150,-.

Kosten € 695,00 inclusief verblijf en lesmateriaal. Exclusief drankjes, terugkomdagen en studieboeken.