Artikelen

Van familiemythe tot zelfsabotage

Pech hoort bij het leven en fouten maken ook. Als je echter heel normale verlangens hebt, zoals een fijne relatie, leuk werk, harmonie in je familie en met vrienden, afvallen of juist aankomen, en het lukt maar niet, dan is het goed om te denken aan zelfsabotage. Dat uit zich voornamelijk in gedrag en gedachtes. Stel dat je op dieet bent, het lukt aardig, totdat je op zaterdag weer helemaal los gaat op de slagroomtaart. Alle moeite voor niets. Of je hebt een belangrijke afspraak en je verslaapt je. Je hebt eindelijk een leuke date en dan ga je de hele avond over je ex zitten praten. Einde verhaal en romance! Diep van binnen wil je een bevredigende seksuele relatie, maar als je partner toenadering zoekt, laat je het afweten.
Lees verder

Het zit in de familie

We erven allerlei dingen van onze families. We denken wel dat dit leven alleen over ons kleine ikje gaat, maar het is allemaal veel groter dan dat. Wij bestaan vanuit je vader en je moeder, en zij weer uit hun vader en moeder, en zij uit die van hun. Als je zo doorgaat zie je zo een hele piramide ontstaan met jou voorouders. Als je daarnaar kijkt dan zie je waar je vandaan komt. Ook al heb je ze niet allemaal gekend. Je bent ook een stukje van hen. Zij zitten in onze genen zeggen we dan. En als je een relatie met iemand aangaat, ga je ook een relatie aan met die hele piramide die er bij hem of haar achterstaat! Pfff ga er maar aan staan! Want wat er in de familie zit is heel breed, dat kunnen prachtige en leuke dingen zijn, dingen waar je trots op bent. Zoals het talent om te zingen of te dansen, gevoel voor humor, met mensen om te gaan, het verzorgen van dieren of planten. Maar ook hele andere dingen.
Lees verder

De roulerende rekening

“Als je mekaar niet meer vertrouwen kan, waar blijf je dan?” Deze historische hit werd gezonden in 1969 in de televisieserie “Schaep met de vijf pooten” en het antwoord was duidelijk: “Dan blijf je nergens meer.” Al onze relaties zijn gebaseerd op vertrouwen. Het is een kwestie van geven en nemen en daar moet balans in zijn. Als je opgroeide in een gezin waar die balans verstoord was, dan is de kans groot dat je die dynamiek doorgeeft. Familieopstellingen kunnen inzicht geven, waardoor je jezelf en je kinderen kunt bevrijden van negatieve verstrikkingen.
Lees verder