Opstellingen

Familieopstellingen is een bijzonder effectieve methode om problemen op te lossen die hun oorsprong vinden in je jeugd. Familieopstellingen geven op een diep niveau inzicht in de wijze waarop problemen van generatie op generatie worden overgedragen. De verheldering en het inzicht die een opstelling je geven, werken bevrijdend en je doorbreekt oude patronen en overtuigingen.

In ons leven lopen we tegen diverse problemen aan, die soms onoplosbaar lijken. Vaak gaat het om problemen die in onze jeugd zijn ontstaan en voortkomen uit een diepere laag patronen en overtuigingen die al vele generaties in de familie aanwezig zijn. Dat kunnen problemen zijn die te maken hebben met emotionele beleving, omgaan met relaties, geld, werk, gezondheid enzovoort. De plek die je inneemt in een familie werkt hier heel diep op in. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van hele oude schuld, schaamte, boosheid of angstgevoelens die helemaal niet van jou zijn en je ervan weerhouden om liefdevolle relaties aan te gaan, of je eigen levensdoel niet kunnen/willen vervullen. Door de familie op te stellen kun je inzicht krijgen in die oude patronen en overtuigingen. Er komt ruimte om de overgenomen verantwoordelijkheid of gevoelens als angst, schuld, verdriet, boosheid enzovoort terug te geven aan de vorige generaties zodat je je eigen plek in kunt nemen en je eigen leven kunt gaan leiden. Familieopstellingen werken op een diep zielsniveau waardoor het heel bevrijdend kan zijn.

Familieopstellingen worden gedaan in een groep van zes deelnemers of meer. Als deelnemer kun je een probleem inbrengen, maar ook als representant aanwezig zijn. Je wordt dan opgesteld in de familieopstellingen van de inbrengers. Ook voor de representanten hebben de familieopstellingen een verhelderend effect, omdat ze altijd actief betrokken zijn bij wat er in de groep gebeurt. Bovendien is meedoen als representant een uitstekende manier om kennis te maken met familieopstellingen.