Zelfsabotage in intieme relaties en seksualiteit

Het allergrootste verlangen van de meeste mensen is liefde en een gelukkige relatie vinden. Op het moment dat we een liefde vinden en verliefd worden is dat vaak een periode van enorm geluk. We leven tijdelijk in een roze wolk. Wanneer de relatie verdiept, we samen gaan wonen en kinderen krijgen, kan de relatie veranderen. De ander lijkt niet meer op de persoon op wie je verliefd geworden bent. Problemen, verwijten, soms verwijdering steken de kop op.

We kunnen in relatietherapie gaan, beter leren te communiceren, en soms kan dat helpen, maar vaak lost dit niet veel op. De basis van onze problemen liggen meestal veel dieper. Onbewuste loyaliteit en verborgen dynamieken kunnen ervoor zorgen dat we eigenlijk niet klaar zijn voor een bevredigende relatie.

Als kind zijn we getuige geweest van de relatie van onze ouders, op onbewust niveau kunnen we die relatie herhalen. Ook de relatie die jij had met je moeder, vader broers en zussen hebben enorm veel invloed op je huidige relatie. Als we ons niet gezien en niet gehoord hebben gevoeld door onze ouders, het gevoel hebben gehad dat je ouders je niet genoeg liefde hebben gegeven, er niet genoeg aandacht voor jou was, kun je de wens hebben dat je partner dat goed maakt voor jou. De roulerende rekening noemen we dat. Wat ik niet van mijn ouders heb gekregen, wil ik van jou. Maar je partner kan die rekening nooit voldoen. Emotionele zaken die niet af zijn gemaakt en onverwerkte pijn van het kind wordt in de relatie geprojecteerd.
Daarmee saboteren we de relatie.

Als we nog vinden dat onze ouders ons niet genoeg gegeven hebben of niet op de juiste manier van ons gehouden hebben en dit soort beelden nog meedragen en onze ouders de schuld geven voor onze innerlijke onvrede loopt het meestal niet goed af in onze relaties. We zien onze partners door een vervormde bril en gaan ervan uit dat ook hij of zij jou niet die liefde kan geven. Ook transgenerationele patronen kunnen onze relaties beïnvloeden. Bijvoorbeeld,, oma was getrouwd met een alcoholist, was ontevreden, klaagde bij haar kinderen over die man..Haar dochter, trouwde met een man die haar ook niet kon geven wat zij wilde, zij was ook een ontevreden vrouw die klaagde over die man. De dochter, jij wellicht, bent ook getrouwd met een man die niet echt emotioneel aanwezig is. Dan hebben we drie generaties ontevreden vrouwen; onbewust zijn de loyaal aan elkaar

Zelfsabotage in intieme relaties gaat vaak over verborgen loyaliteiten en dynamieken in het familiesysteem en onverwerkte pijn stukken van het kind in relatie tot de vader en de moeder. Op deze themadag gaan we dieper kijken naar onbewuste wensen en patronen in het familiesysteem en verborgen loyaliteit van het kind.